Găseşti pe internet informaţii despre evoluţia sarcina pe saptamani, dar pentru a şti care dintre aceste articole sunt pentru tine ar trebui să ştii în ce săptămână de sarcina te afli, dacă nu ştii ar fi bine să înveţi să calculezi singură numărul de săptămâni în care te afli cu sarcina.
Poţi să calculezi foarte simplu în ce săptămână de sarcina te afli, numeri (sau calculezi) zilele de la ultima menstruaţie până în ziua curentă şi împărţi la 7 şi din rezultat numărul întreg reprezintă numărul de săptămâni de sarcina încheiate, iar dacă ai şi ceva după virgulă, se adăugă 1 pentru a şti săptămână curentă de sarcina, apoi te duci pe un site ce dezbate sarcina pe saptamani şi citeşti ce se întâmpla cu tine şi bebeluşul în acea săptămână.
Dar este şi o cale mai simplă, pe internet găseşti diferite programe de tip calculator sarcina, în care doar introduci dată ultimei menstruaţii, şi la unele durată medie a ciclului menstrual şi îţi afişează săptămână şi lună de sarcina, dată estimativă a concepţiei precum şi dată probabilă a naşterii.
Statistic să demonstrat că durată sarcinii este variabilă şi depinde de la femeie la femeie, şi chiar două sarcini la aceeaşi femeie au durate diferite. Astfel teoretic o sarcina durează 280 de zile numărate din prima zi a ultimei menstruaţii (cea folosită mai des numită şi vârsta cronologică a sarcinii ), sau 266 de zile ziua în care a avut loc fecundarea (numită şi vârstă gestațională a sarcini)
280 de zile corespund la aproximativ 40 de săptămâni de sarcina
280 de zile corespund la aproximativ 40 de săptămâni de sarcina (de la ultima menstruaţie până la naştere), iar 266 de zile sunt echivalentul a 9 luni de sarcina calendaristice, adică 38 de săptămâni şi această este vârsta reală a fătului.
Dată vrei o metodă simplă prin care afli ziua probabil a naşterii, faci astfel: de la prima zi a ultimei menstruaţii se scad trei luni şi apoi se adaugă şapte zile. Majoritatea copiilor se nasc în intervalul unei săptămâni înainte sau după dată probabil a naşterii ce reiese din calculare sarcina.
Reține însă că dată această este exactă doar dacă ştii cu certitudine care a fost prima zi a ultimei menstruaţii (uneori este posibil că să apară o menstruație chiar dacă eşti însărcinată), dacă ai avut ovulaţia exact cu 14 zile mai târziu decât prima zi a ultimei menstruaţii şi ai avut contact sexual vaginal neprotejat în această perioadă de ovulaţie şi dacă faci parte din categoria generală de femei care nasc la 266 de zile de sarcina.
Rata de precizie a datei exacte a naşterii are o variaţie de maxim 2 săptămâni în minus sau în plus faţa de ce rezultă din calculul sarcina. În cazul în care se doreşte o naştere prin cezariană (dar nu în regim de urgenţă), este recomandat că naşterea va fi programată înainte cu aproximativ o săptămână faţa de dată rezultată din calcul. Urmărind seria de articole sarcina pe săptămâni vei fi mereu pregătită pentru fiecare moment al sarcinii şi vei şti ce urmează.
Lasă un răspuns