Cu totii ne uitam prin gradinile cu flori, inca de la inceputul lunii, sa vedem daca a rasarit mic, gingas si verde ghiocelul- vestitorul primaverii. Pentru noi aceasta micuta planta reprezinta sfarsitul iernii si aparitia mult asteptatei primaveri. Este rezistent si uneori rasare chiar prin covorul alb si rece de zapada. Asa ca, aruncand o privire in gradina si zarind acesti clopotei mici si albi putem exclama ca primavara a sosit!
Prima data ghiocelul a fost mentionat in Marea Britanie, dar pana la sfarsitul secolului XVIII putea fi gasit numai in salbaticie. Ulterior, a inceput sa fie apreciat si de cultivatori, gasindu-si locul in gradinile regale din Franta, Rusia si Grecia.
Galanthus Nivalis sau Ghiocelul este o planta precoce cu bulb de inflorire, face parte din familia Liliaceae, avand frunzele inguste de culoare verde, iar florile de un alb pur. Din fiecare bulb rasar doua sau trei frunze si o tulpina cu flori. Florile sunt mici si delicate de 2-3 cm lungime. Florile ghiocelului se deosebesc de cele ale Ghiocelului bogat (Leucojum) cu care este adesea confundat, prin aceea ca prezinta 3 petale cu varful verde la interior si alte 3 petale albe la exterior. Perioada de inflorire a ghioceilor este ianuarie – martie.
Ghioceii prefera locurile in semiumbra
Ghioceii prefera locurile in semiumbra, chiar si insorite si cu umiditate ridicata. Un loc ideal in gradina este la baza copacilor. Exista aproximativ peste o suta de specii de ghiocei.
Se planteaza bulbii toamna in gropi sapate individual la o adancime de 7-10 cm si distante de 7-10 cm intre gropi. Dupa perioada de inflorire, plantele mature se dezgroapa si despart bulbii, dupa care se replanteaza imediat.
Povestea spune ca atunci cand Dumnezeu a creat lumea i-a spus zapezii sa mearga sa roage florile sa-I dea putin din culorile lor. Fiecare floare in parte a refuzat acest lucru. Trista, zapada a mers si la ghiocel si l-a intrebat daca vrea sa-I dea putin din culoarea lui. Ghiocelul a acceptat, iar drept rasplata, zapada il lasa sa infloreasca primul dintre toate florile. Pentru Biserica crestina, florile albe pure de ghiocel au fost acceptate ca simboluri ale sarbatorii de purificare a Maicii Domnului, numita Intampinarea Domnului, ce se savarseste pe 2 februarie.
Printre zapada ce incepe sa se topeasca el, isi ridica triumfator cupa gingasa, incalzindu-se la primele raze de soare primavaratec.
Lasă un răspuns