Poate ca ai vazut si tu sportivi, incluziv olimpici, care purtau benzi in diverse culori pe umeri, pe brate sau pe picioare. Sa stii ca nu este ceva la moda sau un moft. Banda kinesiologica, caci despre ea este vorba, este utilizata pentru tratarea anumitor rani, pentru accelerarea vindecarii, dar si pentru a imbunatati miscarea segmentelor corporale.
Ce este kinesiologia?
Kinesiologia este stiinta care are in vedere legatura ce se stabileste intre corp si sistemul nervos central, studiind mecanica miscarii segmentelor corporale. A fost creata pentru a usura procesul natural de vindecare a corpului uman si se axeaza pe oferirea de suport si de stabilitate. Banda kinesiologica poate fi numita „o expresie fizica” a acestei stiinte de care beneficiaza nu numai atletii, dar si pacientii de diferite varste care sunt tratati pentru anumite afectiuni. Intr-adevar, banda nu functioneaza la fel pentru toata lumea, pentru ca problemele cu care vin oamenii sunt diferite si este necesar sa se aplice si alte terapii suplimentare. Foarte multi dintre cei care au auzit de beneficiile beznii kinesiologice pentru sanatate, au fost initial, sceptici, si nu au crezut ca ii vor ajuta in problemele de care sufereau.
Banda kinesiologica, caracteristici
Trebuie sa spunem ca banda kinesiologica este o banda:
- extrem de subtire,
- creata din bumbac,
- are capacitatea ca atunci cand este aplicata sa se intinda foarte bine pe piele si sa creeze la nivelul acesteia un fenomen de lifting. Aceasta calitate ofera celui care o poarta o mare libertate de miscare, pentru o perioada de pana la 5 zile.
Specialistii afirma ca e ca si cum corpul, in zonele unde a fost aplicata, beneficiaza de un masaj constant, aspect care ajuta foarte mult muschii, dar si articulatiile si ligamentele lezate. Trebuie mentionat faptul ca benzile kinesiologice reprezinta o terapie complementara, fiind aplicata pe langa celelalte terapii recomandate de medici. Conform studiilor care s-au facut, terapeutii si profesionistii din domeniul wellness au afirmat faptul ca cei care au apelat la ajutorul benzilor kinesiologice au constatat o reducere atat a vanatailor, dar si a inflamatiilor din anumite zone ale corpului. De asemenea, au observat si o imbunatatire la nivelul posturii si o reducere a durerii.
Banda kinesiologica este utilizata si pentru o categorie de beneficiari mai speciala, cum sunt copiii. Acestia pot fi ajutati in probleme cum ar fi cele senzoriale, care apar la nivelul degetelor de la picioare si sunt cauzate de mersul pe jos sau cele care semnaleaza o postura incorecta de la statul in banca foarte multe ore sau pe scaun, in fata calculatorului. Mai multe AICI.
Banda kinesiologica si aplicarea ei corecta
Banda, atunci cand este aplicata, se concentreaza asupra fasciei care este ca o foita care acopera muschii, dar si alte structuri anatomice, incluzand si sistemele superficiale limfatice, dar si pe cele nervoase. Modul in care terapeutii taie banda, o intind si o aseaza pe suprafata pielii depinde mult de zona de pe corp. E ca un mesaj pe care creierul il primeste la nivel subconstient si prin care este anuntat ca are loc un anumit „eveniment” la nivelul corpului. El traduce acest mesaj ca fiind ceva benefic pentru sanatatea organismului si pentru procesul de recuperare.
Un instrument extrem de benefic
Banda kinesiologica reprezinta un instrument foarte util de care foarte multi oameni se pot bucura, atata vreme cat este aplicata corect de catre profesionistii din domeniul kinetoterapiei sau a medicinii sportive. In ciuda opiniilor care s-au conturat in jurul acestei benzi elastice, opinii care pot reflecta indoiala cu privire la eficienta ei, continua a fi utilizata de catre medici, atleti, dar si de catre toti cei care desfasoara activitate fizica de nivel mediu sau avansat.
Cu privire la culorile benzii kinesiologice, ar trebui specificat faptul ca acestea nu au nicio relavanta in procesul de vindecare. Circula zvonul, mai ales in lumea virtuala, ca banda kinesiologica neagra ar fi mai eficienta decat celalalete benzi, aspect total neadevarat. Culoarea tine doar de preferinta personala si nu influenteaza cu absolut nimic recuperarea. Important este modul in care este aplicata si lipita pe suprafata pielii. Tehnica are cel mai greu cuvant de spus atunci cand se vorbeste de eficienta benzii kinesiologice. De aceea se recomanda sa se apeleze la specialisti si sa nu se aplice „dupa ureche” sau „dupa intuitie”. Daca se va proceda in aceasta maniera, banda kinesiologica va „functiona” asemenea unui abtibild si nu are practic nici un rol si niciun impact pentru persoana care il poarta.
In loc de concluzie
Ceea ce trebuie retinut este faptul ca banda singura nu va face minuni pentru nimeni, insa impreuna cu alte terapii si tratamente medicamentoase, poate sa ajute foarte mult in procesul de recuperare si de vindecare. Si nu numai atat! Ea poate ajuta la grabirea acestui intreg proces si, datorita ei, oamenii se pot reintoarce mai repede in sanul familiei si la activitatile de zi cu zi.
Lasă un răspuns